Wróć do strony głównej KTR Forum Kwidzyńskiego Towarzystwa Rowerowego

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak to jest ze "ściezkami" rowerewymi w K-nie
Autor Wiadomość
bloszek

Wysłany: 2008-07-03, 10:20   Jak to jest ze "ściezkami" rowerewymi w K-nie

Witam,
takie oto pytanko mam po co w Kwidzynie są "dwukolorowe" chodniki. Myślę że chyba nie po to żeby przechodnie mieli wiedzieć w którą stronę, którym pasem się poruszać;)

Ale do sedna...Jechałem wczoraj do pracy rowerkiem ul. Grunwaldzką o mały włos nie wyladowałbym kolesiowi na zdeżaku - koles wyjeżdżał z posesji. Wynuzył się zza krzaczorów. Pytam, co by było gdyby był inny scenariusz - nie dojechałbym do pracy.

1. Czy to ja byłbym obwiniany ze jechałem po chodniku?
2. Czy kierowca miałby wine że nie ustapił rowerzyście przejazdu na sciężce rowerowej?

W Kwidzynie oznaczenia sciezek rowerowych sa fatalne (już nie będę się tu zagłębiał w te drzewa stojące po srodku). Albo znakuje się wszystkie "dwukolorowe" chodniki. Albo żadnego.

Pozdrawiam.

electro_nick 

Wysłany: 2008-07-03, 13:57   

Obecnie sytuacja jest dramatycznie śmieszna-ja jeżdżę po ulicach bo te "ścieżki rowerowe" nie są ścieżkami wedle prawa więc nikt nie może mnie przymusić żebym z nich korzystał, w Twojej sytuacji też nie wiadomo byłoby jak to zinterpretować-na ścieżce rowerowej miałbyś pierwszeństwo, ale wedle prawa to nie jest ścieżka i koło się zamyka... Na pewno racje miałby ten kto miałby lepszego adwokata...

bloszek

Wysłany: 2008-07-03, 15:08   

electro_nick napisał/a:
"ścieżki rowerowe" nie są ścieżkami wedle prawa więc nikt nie może mnie przymusić żebym z nich korzystał,

Dokładnie to samo ale jakoś nie wyobrażam sobie, że miałbym rano machać do pracy ulica Grunwaldzką.... Co innego po pracy. Wtedy móglbym dotrzymać predkościom samochodów które jada ulica. A tak chodnikiem - "ściezko chodnikiem" sobie powoli jade (30 km/h 8-) ) i nikomu nie przeszkadzam...

Ale nie widzę sensownego rozwiązania tej niedojszłej sprawy - naszczęście.

lakoc

Wysłany: 2009-04-14, 22:57   

dobrze ze jest jeszcze ta jedyna i prawdziwa (jak na nasze warunki) sciezka rowerowa do Korzeniewa, z niej korzystam.
po 3 latach dalej slychac podczas jazdy luzne ulozenie kostki :)
lakoc

Odpowiedz do tematu